söndag 22 november 2009

Svininfluensa, barn och fattigdom (del 2)

Igår skrev jag om sambandet svininfluensa, barn och fattigdom i USA. Jag fick påpekat att jag visade totala antalet dödsfall, vilket kunde innebära att sambandet kanske inte stämde om man istället tittade på antalet dödsfall per invånare.

Så nedan följer samma bild, men med antal döda per 10 miljoner invånare. Det är fortfarande ett tydligt samband med fattigdom. Det som är märkligt är dock avvikelsen i nordvästra USA.


Vad kan den bero på? Så jag surfade kvickt till "Kids Count Data Center" och gjorde några kvicka jämförelser. Två förhållanden stack ut: andel sjukförsäkrade barn (annars får du inte mycket vård i USA) och antalet olyckor och mord. Båda dessa kan förklara varför nordvästra USA, trots lägre fattigdom har högre dödstal. Lite förvånande är det att man trots låg fattigdom har högsta frånvaro av sjukförsäkring för barn.

Procentuell täckning av sjukvårdförsäkring för barn 18 år och yngre (desto ljusare ju högre täckning).



Dödsfall till följd av olyckor, mord och självmord för tonåringar (desto ljusare ju färre fall).

Så i nordöst är man "rik" och försäkrad och har noll döda. Medan man i nordväst är "rik", oförsäkrad, olycksbenägen och har fler dödsfall. Astma och barnfetma korrelerar dåligt.

Vad innebär detta för Sverige? Att antalet döda under 18 kommer att vara mer som i nordöstligaste USA. D.v.s. förhoppningsvis väldigt få.

Andra bloggar om , , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License