lördag 9 juli 2011

Stööön

Vilket svammel om homeopati i SvD. Skepticism är inte liktydigt med kverulans, även om VoF har en tendens att landa i det. Men det är fortfarande att föredra framför att dricka destillerat vatten. Funkar säkert om du inte är sjuk, men är nog inte en höjdare om du har en riktig åkomma.

Vad sedan fiaskot med det lobbyist-pushade svinflunsa-vaccinet har med saken att göra övergår mitt förstånd. Problemet där är de stora summor som står på spel och som påverkar det mesta. T.ex. visade en undersökning i JAMA (2002) att 87% av de läkare som skrev riktlinjer och rekommendationer för vården (i USA) erhöll honorar eller lön från läkemedelsindsutrin. 59% var betalade av samma företag, vars preparat de skrev om...

Dessutom är runt 50% av påståendena inom medicinen* är baserat på experttyckanden. Det finns ingen evidens. Ytterligare runt 25% på forskning med låg evidensgrad. Alltså för 75% av påståenden finns inga egentliga vetenskapliga bevis i strikt mening. Influensavaccin är just ett sådant forskningsfält där kvaliteten på forskningen är undermålig, felaktig eller otillräcklig.

Men, förr eller senare så får vetenskapliga fakta genomslag och de medicinska trossatserna kan läggas åt sidan. Inom homeopatin är detta inte möjligt. För precis som med religion så tycker homepoaterna att alla bevis på annat bara djävulens verk, ja de hemska skeptikerna alltså, och man får då inte lyssna på dem, för då är man förtappad.

(Dessutom är människan en redigt lättlurad självbedragare. Men vi tycker alla att vi ligger i den övre halvan av intelligens, fördomsfrihet, korrekta minnesbilder etc etc. Även de, t.ex. jag, som är medvetna om detta kan inte undvika det. Se wikipedia för en intro i ämnet.)

*Hittar inte referensen just nu
____________________________________
Andra bloggar om , , , , .
Upphovsrätt:
Creative Commons License