måndag 20 juli 2009

JD Salinger och kreativiteten

Den senaste tidens försök från JD Salinger att hindra en annan författare att ge ut en bok visar på det orimliga med upphovsrätten. Från att ha varit ett tidbegränsat inkomst- och försäljningsmonopol har upphovsrätten helt klart kommit att bli en kassako för några få. Där det enda syftet med dessa ständiga förlängningar av upphovsrätten är att snylta på nya förmågors kreativitet.

Fredrik Coltings "60 Years Later Coming through the rye" är ett bra exempel där nytt och gammalt möts i en kreativ explosion (nåja) som en gammal overksam författare (eller förvisso hans advokater) försöker kväva i sin linda. Eller om han nu hoppas att billig advokatyr ska tvinga en ny, och inte så rik förmåga, att ge upp delar av sitt inkomstmonopol för att göda denna föredettings advokater.

"De försöker krossa oss och skrämma livet av oss. Det är ju så det går till." *

JD Salinger skrev sin bok ("Catcher in the Rye"/"Räddaren i nöden") 1951 !! Över femtio år och två generationer senare, försöker man stoppa nyskapande. I blixtbelysning visar detta hur upphovsrätten och de lagar som är förknippade med denna har förlorat sitt berättigande. Hur orimlig och hindrande har inte upphovsrätten blivit.

"Om alla författare skulle resonera som Salinger att det här är min stil, så får ingen annan skriva, då skulle det inte gå att skriva en enda bok." *

Upphovsrätten har idag blivit till hinder för kreativitet och fri tillgång till vår kulturhistoria och vårt kulturarv. Framför allt ett hinder till fri tillgång till vårt moderna kulturarv.

Upphovsrätten måste kraftigt begränsas till ett kortvarigt monopol.

Andra bloggar om , ,
_________________
*Citat av Fredrik Colting i Svensk Bokhandel, www.svb.se, nyheter 09-06-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License