söndag 8 mars 2009

Lågenergilampor sparar inte många kronor åt mig

Har tidigare nämnt att lågenergilampor knappast innebär en besparing för mig i min välisolerade villa. Tog mig häromdagen tid att räkna lite på det och kom fram till att det troligen max kan innebära en hundring eller så.

Varför det? Ja främst därför att spillvärmen från lamporna går åt till att värma upp mitt hus, men också att jag har en värmepump som tillvaratar spillvärmen från lamporna och de personer som vistas i huset.

Jag har ställt in min anläggning på ca. 16 graders inomhustemperatur när ingen är hemma. När vi är hemma och tänder lampor etc. ligger inomhustemperaturen på ca 19-20 grader!

Så här ser min förbrukning ut för de senaste ca 2 åren:
(Staplar är elförbrukning, kurvor maxtemperatur och gula strecken lampornas elförbrukning.)
Som du kan se är lampornas elförbrukning försumbar. Den fördelar sig ungefär så här (jag har tagit i lite i överkant): maj-aug 200 kWh, sep-apr 1200. Perioden sep-apr bidrar mina lampor till uppvärmning, medan maj-aug kan betraktas som spill. Av detta spill går säg 5% till att lysa upp rummet och resterande 95%, d.v.s. 190 kWh, är "förlust". Av denna förlust återvinner min värmepump (värmer vatten) säg 15%. Återstår då ca 165 kWh i "förlust".

Eftersom lågenergilamporna är runt 5-10 gånger dyrare än vanliga glödlampor ger deras 5-10 gånger längre livslängd ingen vinst. Alltså spelar det i slutändan ingen roll.

T.ex. 40 st 60W glödlampor på IKEA kostar ca 100 SEK (19:- för ett 8-pack i jan), medan 40 st 20W lågenergi kostar (35:- den 15:e) 1400. Om jag räknar konservativt med 600 timmars brinntid för glödlamporna och realistiskt med 4000 för den billiga lågenergilampan innan ljuset blir för dåligt eller lampan gett upp, så tillkommer ca 600 kronor i inköp för glödlamporna, d.v.s. totalt 700 SEK för 4000 timmar.

Till detta tillkommer 240kWh (60W x 4000h) alltså cirka 240 kronor. Totalkostnad för glödlamporna är alltså 940 kronor för 4000 timmar, vilket fortfarande är billigare än de 1400 kronorna kvicksilver-lågenergilamporna kostade mig. För att nå break even måste lågenergilampan fungera i ca 6000 timmar!

Ovan konstaterade jag dock att ca 14% av elförbrukningen (165kWh) för belysningen sker maj-aug (eg. mitten av maj till mitten av sept) då den inte bidrar till uppvärmningen. Detta innebär att break even kommer att nås snarare vid ca 5000 timmar.

Varför räknar jag med så korta brinntider för lågenergilamporna? Därför att billiga sådana får sin livslängd betydligt förkortad av korta eller många av/på-cykler. Och om du måste ha lågenergilampan på i en timme i utrymmen där du tidigare tände en vanlig glödlampa i kanske max 5-10 minuter, ja då har du snabbt minskat livstiden på lågenergilampan eller förlorat kW på den längre brinntiden. Detta är riktigt idiotiskt.

Till på köpet riskerar jag min, min familjs, mina barna, mina vänners o.s.v. hälsa p.g.a. kvicksilvret i lågenergilamporna som säljs. Skulle en lampa gå sönder och jag blir förgiftad, kostar mig sjukfrånvaron 1000tals kronor mer än vilken "vinst" som helst.

(Har börjat leta diodlampor (LED-lampor), som åtminstone inte innehåller kvicksilver, och har hypotetiska brinntider på 50000 timmar. Får se om jag hittar något vettigt som i varje fall kan ersätta de sex lysrör jag har och lågenergilamporna som jag använder utomhus.)


Och som om det inte vore nog orsakar lågenergilampor ("utrustning med olinjära lastegenskaper") högfrekventa störningar i elnätet (s.k. harmonisk distorsion--tänk dig att du kastar flera stenar i en vattensamling, där ringarna möts skapas en ströning), vilket kan ge upphov till läckströmmar och ökad risk för brand. Dessutom brummar lamporna ofta svagt brummande och har helt enkelt ett kasst ljus. Lägg även märke till att din grannes dåliga elnät kan påverka ditt elnät...

Vilket bedrägeri detta är!!!

Redigerad och utökad med inköps- och driftkostnader den 15:e mars. Lite fördjupning: www.physics.ucla.edu/~nassar/AJP_71_577_June_2003.pdf.

Andra bloggar om , ,

2 kommentarer:

  1. "Eftersom lågenergilamporna är runt 5-10 gånger dyrare än vanliga glödlampor ger deras 5-10 gånger längre livslängd ingen vinst. Alltså spelar det i slutändan ingen roll."

    Men för miljön, kanske!

    "Till på köpet riskerar jag min, min familjs, mina barna, mina vänners o.s.v. hälsa p.g.a. kvicksilvret i lågenergilamporna som säljs. Skulle en lampa gå sönder och jag blir förgiftad, kostar mig sjukfrånvaron 1000tals kronor mer än vilken "vinst" som helst."

    Resonerar du så här om att vistas ute i trafikerade miljöer också? För det finns ju inga faror med att vara ute bland rörliga föremål så som hissar bilar och cyklister. Allmänt fattiga argument..

    SvaraRadera
  2. Lågenergilamporna hjälper inte miljön ett skvatt pga det lilla smutsiga kretskortet och andra komponenter. Det enda som skett är att miljöförstöringen flyttat till Kina. Diod-lampor är lösningen den dag de ger ifrån sig ett vettigt ljus.

    SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License