lördag 30 maj 2009

Tvångsantibiotika

I en artikel på Newsmill påstår en läkare att fri etableringsrätt skulle innebära en ökad förskrivning av antibiotika därför att pat, enligt honom förväntar sig att läkaren [på vårdcentralen] "gör något". Jag tycker han står för ett väldigt pillercentrerat tänkande. Det är snarare så att ett recept är det enklaste sättet för en läkare att bli av med en patient. För pat duger ett trevligt och lyssnande samtal -- en försäkran om att det är en vanlig ofarlig infektion, förkylning o.s.v., som läker ut av sig själv -- ofta lika bra som ett onödigt recept. Men, när målet är maximalt antal "slutbehandlade patienter", d.v.s. utkickade ur mottagningsrummet, per timme, så är det mycket enklare att låtsas lyssna och skriva ett recept. Man så att säga viftar med trollstaven och ger intrycket av att göra något. Mer för att själv känna sig duktig än för att pat så vill.

Som redovisningen i DN av läkarnas hantering av pat visar, är detta också fallet. Man tittade lite förstrött i halsen och kanske näsan och gav på så sätt sken av att göra något -- lite hokus pokus helt enkelt -- och sedan drog man till med det klassiska receptet och kunde snabbt avpollettera pat.

Visst det finns påstridiga patienter, men de blir också friska utan antibiotika. Om de är jobbiga är det lika enkelt att kontrollera lite noggrannare och sedan föreslå att boka in en "återkontroll" om 4-5 dagar, och samtidigt be pat ringa om "situationen plötsligt förvärras". Trolleri trollera två färdigbehandlingar på en patient. Tjusigt för byråkraterna på landstinget. Och pengar till vårdcentralen.

Och om vi verkligen ska göra något vettigt så måste även det ohämmade antibiotikabruket inom jordbruket upphöra. T.ex. har det i USA uppskattats att 6 miljoner kilo (!) antibiotika läcker ut i naturen från jordbruk. Och t.ex. författarna till avhandlingen "Agricultural Antibiotics and Human Health" visar på att vissa vancomycin-resistenta bakterier minskat när motsvarande preparat (avoparcin) förbjudits inom jordbruket.

Så det räcker inte med att läkarna gör något, även inom jordbruket måste användningen drastiskt minska och helst upphöra.

Tillägg 31/5 2148. I dagens DN tas problemet med jordbruket upp i två artiklar: 1, 2.
Två artiklar i Scientific American tar upp problemen med antibiotikaresistens pga antibiotika i frukt och grönt, och i avloppsreningsanläggningar.
_________________
Andra bloggar om

4 kommentarer:

  1. Media borde uppmärksamma att danska grisar är misshanterade på många sätt inte minst genom antibiotikaanvändning. De lägre priset på danskt griskött har många orsaker och medvetna svenskar borde köpstrejka.

    SvaraRadera
  2. Danskt griskött undviker jag om jag inte är i desperat behov av en fläskfile. Uselt vattenpumpat kött, vilket inte är konstigt med tanke på djurhållningen. (Hade f.ö. en bekant, som bott länge i Danmark på besök idag, som påpekade att de aldrig såg eller hörde småfåglar i Danmark -- tyst vår s.a.s.)

    SvaraRadera
  3. Detär inte så enkelt som Besserwisser tror att få
    patienter att avstå från antibiotika. Många anser
    att dom vet bäst själva,känner sin egen kropp etc
    0ch är beredda både till svordomar och annat oregerligt beteende om inte ett recept på den medicin man anser sig ha rätt till snabbt levereras.
    Detta är i grunden en politisk fråga.
    DEt är endast genom politiska beslut som allmänheten kan bli mer välinformerad och få en annan attityd till antibiotika.
    Varför inte slopa läkemedelsrabatten och lägga på en tvåhundraprocentig miljöskatt på de antibiotika som är mest missbrukade och mest miljöstörande ex doxycyklin?

    SvaraRadera
  4. "Många anser att dom vet bäst själva,känner sin egen kropp etc ... man anser sig ha rätt till snabbt levereras."
    Jo jag är medveten om att det finns jobbiga individer och att läkarnas status inte är som förr (då patienten i princip tackade, bugade och bockade), men att inte våga ta striden är inte en lösning. Och att lägga sig platt innan man ens vet om det blir otrevligt är definitivt inte en lösning. Måhända är en "miljöskatt" en lösning, men då ökar risken för lukrativ smuggling inom speciellt jordbruket. Knepigt.

    SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License