torsdag 29 juli 2010

I valet och kvalet

Efter Almedalen och all annan uppvärmning inför valspurten, kom jag plötsligt att tänka på (S) gamla pilsymbol igen. Och, voilá, nedan följer en lätt omritad (S)-pil som jag tycker fångar (S) riktning och mål inför valet...



Andra bloggar om , , ,

lördag 17 juli 2010

Att privatisera det olönsamma

I dagens DN sätter man huvudet på spiken i kolumen "konkurrerande kaos". För precis som med SJ som för många andra f.d. statliga de facto-monopol som privatiserats, så fungerar de inte. Antingen måste underhåll, arbetsvillkor och kundservice drastiskt försämras och/eller priserna höjas för att anbudsvinnaren ska tjäna på det. Oavsett vad är det en förlust för alla. Och hur motiverad är anbudsvinnaren att underhålla verksamheten om den kan förloras igen efter fyra år?
___________________________________
Och som en liten bonus så kör jag nu min "platsannons" från 26/2 i repris:

Fanverket söker ny GD

Vi erbjuder ett mycket intressant och utvecklande arbete med rika möjligheter till såväl personlig utveckling som att få ett stort inflytande på den framtida utvecklingen av järnvägstrafiken i Sverige.

I dina arbetsuppgifter som GD ingår bl.a. att:
  • Oengagerat och oempatiskt missförstå landets behov av en fungerande järnväg.
  • Inkompetent, obeslutsamt och trött leda förvaltning och vidareutveckling av verksamheten.
  • Undvika proaktivt arbete för att på så sätt spara pengar genom att avskeda de som kan något och gör jobbet.
  • Sakna all problemlösningsförmåga och att implementera en organisation som totalt saknar all känsla för service. Helst ska din känsla för kunder och kundservice ligga på hederligt sovjetisk nivå. Men erfarenhet av arbete med kundservice på SJ duger bra det med.
Dessutom ser vi gärna att du:
  • Lever i stratosfären och totalt överskattar din förmåga.
  • Helt saknar all erfarenhet av den verksamhet du är satt att leda.
  • Saknar kvalitetsmedvetenhet och analytisk förmåga.
  • Har en planeringshorisont som sträcker sig till ditt nästa lönekuvert.
  • Har uthålliga teflonegenskaper och beslutsamt skyller ifrån dig på regeringen, riksdagen, vädret och de underentreprenörer vi anlitar.
  • Kreativt och drivande hittar på allsköns nya larviga undanflykter till din organisations misslyckanden -- du är en tvättäkta snömosig svammelpelle som excellerar i "corporate bullshit".
Vi kan erbjuda en konkurrenskraftig lön för din världsunika kompetens och en rejält tilltagen fallskärm, som utlöses oavsett hur du presterar. Dessutom erbjuder vi en ståtlig tjänsteuniform (se bild nedan), tjänstebil och privatjet -- så att du slipper att åka usla tåg med pöbeln.



Andra bloggar om , , , .

fredag 16 juli 2010

Littorinaffären 2

Det man kan konstatera efter de senaste dagarnas tidningsartiklar i DN (Littorinintervjun och Jigenius), Expressen (Littorin talade sanning) och SvD (Littorin är trovärdig) är att partiets strateger vaknat till liv. Tyvärr visar det än en gång hur handfallen "Fredrik" är när det blåser. Om man nu hade bevis för att Littorin redan dementerat Aftonbladsartikeln innan presskommuniken och presskonferensen om Littorins avgång, varför så'n himla tröghet i att dra igång motelden. Som jag skrev häromdagen verkar personliga skäl fått väga för tungt i förhållande till realpolitiska hänsyn.

Dock är mycket fortfarande dunkelt, och vi lär väl aldrig få hela sanningen, men den "Kremlologiska analysen" lutar åt att "Fredrik" definitivt fått hela sanningen framlagd för sig. Så vi lär nog se Littorin tillbaks i hetluften efter time-out:en, istället för att vara en offentlig icke-person.

Andra bloggar om , , ,

tisdag 13 juli 2010

Littorinaffären

Hmm hade inte tänkt skriva något om valet men kan inte låta bli att kommentera Littorinaffären.

Det som man kan fråga sig är om Aftonbladet legat på nyheten för att kunna dra fram den vid lämpligt tillfälle (läs före ett val). Men den frågan är fel ställd, den borde vara vem har nytta av att tipsa Aftonbladet så nära valet?

Och det är ju bara två: (1) de som vill vinna och, (2) de som hyser agg mot Littorin (el Reinfeldt) personligen. Sannolikheten att någon som ogillar Littorin (el Reinfeldt) skulle riskerar att samtidigt helt sänka borgerligheten är inte så troligt. Scenario ett är också lite tveksamt eftersom det skulle slå väldigt hårt mot de som vill vinna om det skulle framkomma att de tipsat Aftonbladet med gammal smuts som man tjuvhållit på.

Vad än syftet var med storyn i Aftonbladet, får jag nog att konstatera att Reinfeldt och rådgivare hanterat historien erbarmligt amatörmässigt. Skulle Littorin ha mörkat för Reinfeldt, borde Fredrik m.fl. ha anat ugglor i mossen efter Aftonbladets artikel och parerat med ett förtydligande om vad Littorin sagt med en stor och fet brasklapp i stil med att Fredrik förutsätter att Littorin berättat allt han kan minns öppet och ärligt. Och sedan kunde man anpassat pressmeddelandena efter vidare utveckling och spunnit vidare på att det är en personlig tragedi etc etc.

Tyvärr verkar dock Fredriks långa vänskap med Littorin ha fått väga för tungt och realpolitiska hänsyn för lätt.

Oavsett vad som hänt så lär vi inte få reda på det förrän om några år. Återkommer Littorin till politiken fick Fredrik veta allt. Återkommer Littorin inte till det offentliga, så kan man anta att han mörkade för Fredrik.

Andra bloggar om , , ,
Upphovsrätt:
Creative Commons License