tisdag 30 augusti 2011

Fildelningen och kriminaliseringen av Svensson

Apropå rättegången mot "15-åringen" så var det rätt intressant att se den "bevisning" som las fram.

Det var dels hörsägen d.v.s. påståendet av IT-teknikern från Intraservice att han sett nedladdning pågå när han skulle åtgärda ett virus på Antons dator.

Dels att det fanns torrent-filer med samma namn som filmfilerna, och som dessutom hade ett skapatdatum äldre än filmens skapatdatum.

Och att filmerna var spelbara (d.v.s. innehållet i filerna kunde kontrolleras).

Dessutom bidrog "antipiratbyrån" med tipset att filmfilerna hade namn som innehöll t.ex. Swesub och DVD-rip...

Prata om svag "bevisning". Detta visar också på hur svårt det är att bevisa något som helst med en bittorrent-fil till skillnad från DC++ som 60-åringen använde (60åringen hade ju noll datakunnande).

Tänk då om fildelaren nogsamt Guttman-raderar torrentfiler, omdaterar och döper om filmfilerna och kanske krypterar filerna! Snacka om problem "antipiratbyrån" och IFPI etc då skulle få i sin klappjakt på Svenssons. För att inte tala om de problem de skulle få om personen ifråga kör en seedbox och kommunicerar med den över VPN...

M.a.o. skulle åtgärder mot ovan leda till kriminalisering av all medborgaraktivitet på internet och datorer som inte mediabolagen kan kontrollera. Så lägg ner. Enda lösningen är fri tillgång för alla och att polisverksamheten riktas mot riktig brottslighet. Inte mot enskilda Svenssons överkonsumtion av kultur de ändå aldrig skulle ha råd att köpa p.g.a. monopoldrivna överpriser.

Andra bloggar om , , , , .

Se även Piratpartiets site för mera info.

1 kommentar:

Upphovsrätt:
Creative Commons License