tisdag 30 augusti 2011

Fildelningen och kriminaliseringen av Svensson

Apropå rättegången mot "15-åringen" så var det rätt intressant att se den "bevisning" som las fram.

Det var dels hörsägen d.v.s. påståendet av IT-teknikern från Intraservice att han sett nedladdning pågå när han skulle åtgärda ett virus på Antons dator.

Dels att det fanns torrent-filer med samma namn som filmfilerna, och som dessutom hade ett skapatdatum äldre än filmens skapatdatum.

Och att filmerna var spelbara (d.v.s. innehållet i filerna kunde kontrolleras).

Dessutom bidrog "antipiratbyrån" med tipset att filmfilerna hade namn som innehöll t.ex. Swesub och DVD-rip...

Prata om svag "bevisning". Detta visar också på hur svårt det är att bevisa något som helst med en bittorrent-fil till skillnad från DC++ som 60-åringen använde (60åringen hade ju noll datakunnande).

Tänk då om fildelaren nogsamt Guttman-raderar torrentfiler, omdaterar och döper om filmfilerna och kanske krypterar filerna! Snacka om problem "antipiratbyrån" och IFPI etc då skulle få i sin klappjakt på Svenssons. För att inte tala om de problem de skulle få om personen ifråga kör en seedbox och kommunicerar med den över VPN...

M.a.o. skulle åtgärder mot ovan leda till kriminalisering av all medborgaraktivitet på internet och datorer som inte mediabolagen kan kontrollera. Så lägg ner. Enda lösningen är fri tillgång för alla och att polisverksamheten riktas mot riktig brottslighet. Inte mot enskilda Svenssons överkonsumtion av kultur de ändå aldrig skulle ha råd att köpa p.g.a. monopoldrivna överpriser.

Andra bloggar om , , , , .

Se även Piratpartiets site för mera info.

Är upphovsrätten korrupt?

I dagarna har vi återigen kunnat läsa och höra om klappjakten på kulturkonsumerande Svenssons som fått problem med "rättvisan". En 60-åring i Bälinge norr om Uppsala, och en niondeklassare på Buråsskolan i Göteborg har av olika skäl åtalats för kulturkonsumtion medelst fildelning.

Dessutom är kommer CopySwede att om några dagar börja kräva utpressarpengar**** för datorlagring eftersom disk och USB används för att lagra, oh hemska tanke, musik och film. Musik och film som ofta är kopieringsskyddad och alltså inte går att lagra lagligt på USB och disk...

Av denna anledning gör jag dessa reflektioner:

1) Skulle du acceptera att domarna i en fotbollsmatch mellan, säg AIK och Malmö FF, spelade i AIKs allsvenska lag för att lära sig jobbet bättre? Nej knappast, men det är OK att domare och åklagare i upphovsrättsrättegångar och statliga utredmingar om immaterielrätt är medlemmar i medieindustrins lobbygrupper för "evig copyright".

2) Skulle du acceptera att poliser satta att utreda gängbrottslighet, på fritiden var medlemmar i en kriminell MC-organisation för att bättre lära känna hur de verkar. Nej knappast det heller, men det är vad poliser satta att utreda fildelning är. (Ja alltså i medieindustrins lobbygrupper för "evig copyright".)

3) Skulle du acceptera att staten tillät en privat organisation att driva in pengar från företag för att de säljer varor. Precis såsom maffian kräver beskyddarpengar, "pizzo", av affärsinnehavare i Syditalien*. Nej knappast, men det är vad CopySwede tillåts göra med lagens hjälp under täckmanteln att artister förlorar pengar på att disk och USB köps av privatpersoner.

4) Skulle du acceptera att betala kilometeravgift till Volvo varje gång du kör din Volvo, som du betalat dyrt för med dina beskattade pengar, och igen när du säljer din Volvo. I upp till 170 år efter att modellen slutat tillverkas! Knappast, men det är precis vad du skulle vara tvungen att göra på en fest på jobbet, skolan, föreningen**. Eller om du säljer ett konstverk på auktion***.

Med anledning av exemplen ovan anser jag att upphovsrätten är korrupt och ett tecken på den makt det medieindustriella komplexet har kunnat köpa sig hos lagstiftare och regeringar.

Om det finns en fri lunch här i livet så är det verkligen kring upphovsrättens köttgrytor, eftersom den lilla människan, "Svensson", inte har någon som bevakar hennes intressen. Jämför med patenträtten som gäller i max 10 år därför att det finns många storföretag som balanserar varandras jakt på evig monopol. De är helt enkelt för många för att bilda en kartell. (Jag misstänker i.o.f.s även att deras produkter inte anses lika fina som konst, teater, musik, viss film, och böcker.)

Andra bloggar om , , , , .

__________________________
*Och t.ex. även gängen i Södertälje och Göteborg.
**Det spelar ingen roll om det är två personer eller 100 på föreningspartyt. STIM ska ha sina pengar annars kan det bli fängelse. Dock har religiösa föreningar (kyrkor etc) rätt att spela 30 minuter gratis i samband med utövande av ritual (oooh). På skollektioner och för vänner och bekanta (typ på fest) är det däremot fritt.
***Konstnärsavgiften
**** Med de är ju storsinta. Lagen ger dem rätt att ta ut 4kr/GB, d.v.s. 4000 kronor för en 1-TB-disk, men de kräver bara drygt 200 spänn inkl. moms.

Upphovsrätt utgår i 70 år efter upphovsmannens död, vilket innebär att det i värsta fall innebär att konstnärens barn och barn barn och även barnbarnsbarn och t.o.m. konstnärens barnbarns barnbarn kan få pengar. Fast oftast är det girga mediebolag som roffar åt sig och alla maffiaaktiga mellanhänder typ STIM, IFPI, Pontén som också skor sig i ett stort nätverk av frikäkande parasiter.

Senaste nytt: 15-åringen friad av oenig tingsrätt.

Se även Piratpartiets site för mera info.


Och slutligen lite förslag till nya loggor för förbannade:

fredag 19 augusti 2011

Hetero: PolPot-vänsterns nya hatgrupp

Knappt är man hemma igen efter en väääldigt lång semester, förrän man möts av knäpp-vänsterns nya försök att hitta människogrupper att hata och helst utrota. Nu är det tydligen "heterofascisterna" som PolPot-kramarna vill leda till gaskamrarna. För denna hemska grupp, heteros, verkar ju inte bry sig för fem öre om "genussamhällets" utopi. Likt alla obehagliga lärare, läkare, "rika", tjänstemän, religiösa etc etc som Pol Pot utrotade så ska heterofascisterna väck. Endlösung i vänstertappning.

För att citera "kamplust"/"Gbgs queerinstitut":
"Parlamentarismen är en fiende vi tyvärr inte blir av med genom att ignorera. Istället bör vi noga överväga hur vi effektivast bekämpar heterofascisterna."
,

och för att citera "HeteroHatisk Filmproduktion":
"priset vi betalar för heterorättigheter som att gifta oss och skaffa barn är att vi måste bli gulliga, sluta knulla på offentliga toaletter och att allt blir tråkigare. Alltså, det finns en verkligt revolutionär kraft i att ha en homo- eller trans-identitet, men så snabbt man assimileras dör den."

Förvirrat? Ja. Obehagligt? Ja. Och än värre är att de verkar få stöd av Institutionen för genus på Göteborgs Universitet. En unken stank av 30-tal anpassat för 2010-talet sprider sig från institutionen.

Mera på Pelle Billings hemsida.
Och på Tanja B:s hemsida.
Rekommenderar även Harald Eia och Ole-Martin Ihle:s TV-serie "Hjernevask" (Norsk TV) där bl.a. homo/hetero diskuterades (avsnitt 3). Programmen rev upp en enorm storm i Norge eftersom han dristade sig att ifrågasätta genus-elitens troshttp://www.blogger.com/img/blank.gifsatser och påpeka att människan formas av både gener och miljö. (Upplägget är lite i stil med "Män är djur" möter Janne Josefsson.)
Se även Medborgaperpsektivs uppföljning på temat.


_________________
Andra bloggar om , , , .
Upphovsrätt:
Creative Commons License