söndag 10 oktober 2010

Tusen gånger starkare afterlife

Stora svängningar i filmvalen :-)

Kan inte låta bli att jämföra hjältinnan Alice (Milla Jovovich) i Resident Evil Afterlife med den implicita kvinnobilden i Tusen gånger starkare. I Afterlife får vi möta en än mera självständig och säker Alice. Hon kör sitt race och blir behandlad som en jämlike. Både av männen och kvinnan Claire som hon räddar (igen). Den enda könsmaktsordningen där är Alice.

Alice ser sig inte som ett offer under patriarkaliska strukturer som utnyttjat henne i sina experiment för att hon är kvinna. Hon klagar inte på sin lott. Hon agerar. Hon är vuxen. Hon tar ansvar. Hon tar inte skit. (Notera särskilt hur mannen som vill smygtitta på Alice när hon duschar får sitt omedelbara straff när han omedelbart efter att ha konfronterats av Alice blir uppäten av en "zombie".)

Ett klart bättre föredöme än hundra filmer typ Tusen gånger starkare. Som får de flesta att spy av dess tunghänt stalinistiska försök till propaganda (ja ja ja det var kanske lite att ta i). Hjärnan gör bara en mental shut-down.

Men en film som Resident Evil ses av både killar och tjejer. Från början till slut utan mental shut-down. Budskapet sitter där till slut vare sig du vill det eller inte.

OK det var "genusanalysen". Hur var filmen då? Tja, 90 minuter huvudsakligen action och mycket Matrix inspirerad. Om den inte vore 3D så är nog en bio väldigt nära dig att föredra ;-)

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

  1. Filmen och spelet är inte ett föredöme för kvinnor. Du är verkligen cynisk. Spelet är ett exempel på hur männen förstör världen genom sin maktarrogans. Alice är förtryckt och utnyttjad av patriarkatet. Det är männen som skapat laboratoriet och förslavat världen under ett virus i syfte att manipulera och kontrollera den. ;-)

    SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License