lördag 9 oktober 2010

Tusen gånger starkare könsmaktsordning

Snubblade precis över en artikel på Newsmill om könsmaktsordning. Och förstod inte hur artikelförfattaren kunnat tolka filmen "Tusen gånger starkare" som ett bevis på patriarkal "könsmakt". Den handlar om en skola i förfall med svaga ynkliga lärare (f'låt f'låt mentorer heter de visst, för de ska ju inte lära något...) som inte förmår upprätthålla en lugn studiemiljö i klassrummet. Och inte heller förmår ge de blyga eleverna uppmärksamhet, samtidigt som de stökiga och bråkiga lär sig att repektera andra.

På vilket sätt är det bättre att även tjejerna börjar sabotera?

På vilket sätt blir tjejerna starkare?

På vilket sätt är den patetiske läraren, som fullständigt abdikerat från sin roll som ett föredöme, värd beröm när denne dumpar sitt ansvar som vuxen på Sagas axlar med orden: "Vi är så glada att du kommit hit, Saga, vi tror att du kan hjälpa tjejerna att ta för sig mer. Inte låta killarna dominera. Se det som ett uppdrag".

Och slutligen varför är det en patriarkatets seger när skolan bara misslyckas ännu mer med killarna? Och klassen. Och tjejerna. Alla är förlorare.

Ja säg det.

(Filmen bygger på boken, med samma namn, av Christina Herrström.)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License