tisdag 2 juni 2009

Lunch på Mathias Dahlgren

Ja detta är väl egentligen rejält off topic, men idag hade jag tillfälle att luncha på Mathias Dahlgrens matbaren (i Stockholm). Valde en biff Dahlgren som huvudrätt á 325 kronor. Bestod av fem oxfile-tärningar på om ca 2x2x2 cm, några små potatisar och en "brunsås" med tryffelsmak. (Resturangen Matbaren menar jag: har en Michelin-stjärna, hans restaurang två, så grunda med en rejäl frukost ;-) Köttet var mjukt och nästan stekt såsom instruerat, men två av bitarna hade en svag "leversmak" -- de hade helt enkelt tagit smak av något bredvid eller i pannan (t.ex. lök). Potatisarna var under all kritik, smaklösa och lätt vattniga. Såsen var bra, lite för mycket salt, men mycket mild tryffel-touche. Borde egentligen ha skickat ut maten, men jag var hungrig och hade bråttom, så det fick va. Brödet och de små knäckebrödsbitarna var goda.

Tog även en efterrätt: "vild choklad från Bolivia" (en vild, ha ha, gissning är att detta ska förmodas vara choklad från Bolivianska Amazonas). Det som dolde sig bakom denna lätt tramsiga amerikaniserade beskrivning, var en chokladkaka med mjukt, rinnigt innanmäte (s.k. fondant eller coulant) med en kula toffee-glass på en bädd av lätt rostade hackade (hassel)nötter vid sidan. På glassen låg ett lövtunt flarn av bränt socker. Chokladen var intressant besk, men jag hade gärna velat smaka den rent och inte i kakform eftersom det förstör det mesta av nyanserna. (Ja ja får väl shoppa runt efter det.) Toffeeglassen var rätt ointressant och smaklös. (Gräddfil ingick även i denna rätt, men detta silltillbehör föredrog jag att vara utan. Hade bara dödat alla andra smaker. Usch, gillar inte...)

Efter efterrätten kom en liten skål med några små runda mjuka mandelkakor (typ madeleinekakor) och en liten chokladkula på en pinne. Detta var en stor antiklimax efter efterrätten. Borde skippas om gästen ätit en söt efterrätt. En sur "citrongele" eller liknande hade däremot inte varit dumt.

Var det värt priset? Nej, med tanke på att en stjärna förpliktigar. Enligt mitt sällskap hade "maten varit bättre förra gången". Krasst så duger det inte med dessa små defekter, och brist på kvalitet i detaljerna och jämnheten, för en restaurang i denna klass. (Serveringen var däremot mycket bra.)

Andra bloggar om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License