fredag 27 november 2009

Ister, socker, en bit ost och en vitamintablett...

Ister, några sockerbitar, en bit ost och en vitamintablett och en massa östrogener från sojaolja. Ja det är vad du skulle få äta om du var mus och deltog i en fett-studie. Mums, vad naturligt. Inte konstigt att mössen får problem med hälsan.* Normalt äter de frön, insekter, spindlar och en mask eller två.

Alltså inte konstigt att mössen inte mår bra..., eller att människor som åter motsvarande kost inte heller mår bra. Varför nu vissa journalister inte kan fatta detta, eller ens orka läsa på, och inte förstått** vad de läst om upphör aldrig att förvåna mig.

Det är som med det mesta: rätts sorts fett (omättat och mycket omega-3) i rätt mängder är inget problem. Därför är LCHF-kosten inte ett stort problem så länge som man håller sig till vild fisk, kött från gräsbetande nötdjur, frukt(1), nötter och rötter. Undersökningar av friska individer från jägar-samlarfolk visar att fettintaget varierar mellan 30-60% av kaloriintaget. (2-4) Att sedan LCHF-gänget inte har full koll på detta, må vara hänt, men de propagerar definitivt inte för att man ska äta ister och mättat fett!

*Kaninstudien som i princip är orsaken till fettpaniken, hade samma fel. Man gav en gräsätare en massa fett. Tacka f.n för att kaninerna inte mådde bra. Dieten motsvarade 100 ägg/dag för en människa! (Lite humor kring detta här och mera ifrågasättande om kolesterol och fett på THINCS.)

** Den rätt beiga avhandlingen (hur i hela fridens namn kan man få doktorera på vad som är en ren grundkurstext med lite laborationer?) skribenten referera till påstår inte att fett förstör immunförvaret, utan att fetma och mättat fett är korrelerat med ett förändrat immunförsvar. Vilket är känt sedan länge.

Andra bloggar om , , , , , , , , , .
________________
(1) Cordain et al. Fatty acid analysis of wild ruminant tissues: evolutionary implications for reducing diet-related chronic disease. Eur J Clin Nutr. 2002 Mar;56(3):181-91.
(2) Milton K. Reply to L Cordain et al. AJCN 72(6):1590-1592,
(3) Ungar PS (ed.). Evolution of the human diet: the known, the unknown, and the unknowable. Oxford University Press, 2007.
(4) Cordain et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. AJCN 81(2):341-354, 2005.

Överhuvudtaget är mus-studier behäftade med flera metodologiska problem när olika dieter jämförs. (Warden CH, Fisler JS. Comparisons of diets used in animal models of high fat feeding. Cell Metab. 7(4):277, 2008.)

Relaterade siter:
www.thepaleodiet.com/faqs
www.beyondveg.com

Update 091224 som sagt fett orsakar inte fetma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License