måndag 9 november 2009

Mauerfall - blev det mera demokrati?

Ikväll firas 20-årsdagen av Berlinmurens fall med stor fest och symbolisk "murfällning" på Pariser Platz i Berlin. (Be there or be square... ;-)

Hur har demokrati och mänskliga rättigheter utvecklats sedan dess? Har vi fått mera frihet eller inte? I mitt tycke verkar det som om Sovjetunionens fall gav klartecken till våra politiker att börja begränsa demokrati och frihet.

Med muren och Sovjet fanns det ett behov att visa att man var annorlunda. Att väst bestod av fria demokratiska länder med fria medborgare. Inte ens 70-talets europeiska terrorism påverkade demokratin nämnvärt.

Men efter murens fall verkar detta behov av att försvara demokratin vara som bortblåst. Med olika skäl har lag efter lag som begränsar det fria samtalet och tankeutbytet införts. Man säger att man försvara demokratin samtidigt som den monteras ned sten för sten.

Privatpoliser införs, poliskåren verkar stå över lagen, rätten till rättvis rättslig prövning inskränks. Hemliga rättegångar, massavlyssning och upphävd brevhemlighet verkar nu vara helt OK. Endast Piratpartiet och några få unga gammelpolitiker verkar vara emot detta. Den politiska adeln, de flesta journalister och medie- och underhållningsindustrin är däremot alldeles till sig över att äntligen kunna kontrollera befolkningen och slippa bli motsagd. En sorts nystalinism eller Stasi- eller Gestapo-anda (välj efter din politiska grundsyn) som fått nya vingar. Särskilt efter 9/11 verkar det bara rulla på allt fortare.

IPRED tog bort rätten till en rättvis rättslig prövning -- endast den som har råd kan försvara sig.

IPRED tog bort rätten till oförfalskade bevis (genom att tillåta vissa mediebolags märkliga skärmdumpar).

IPRED tillåter hemliga och falska anklagelser som kan leda till husrannsakan (kronofogden får inte meddela den hemligt anklagade).

FRA upphävde brevhemligheten för alla elektroniska brev, eftersom man enkelt kan massavläsa och lagar folkets brev.

FRA upphävde meddelarfriheten, eftersom man enkelt kan massavlyssna alla telefonsamtal (och läsa alla brev).

ACTA har som mål att förbjuda allt... För vad är något så tramsigt som demokrati och mänskliga rättigheter jämfört 100-årig evig upphovsrätt. Tydligen ingenting!

Det är med sorg jag om några få timmar står på Berliner Platz och undrar hur det kunde gå så fel efter Mauerfall !
_________________
Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License