onsdag 10 juni 2009

Kallt som fan. Och?

Maggie ältar som vanligt på om att oväntat väder bevisar att växthuseffekten inte existerar. Gud vad tjatigt. Som jag nämnt tidigare bevisar korta tidsserier ingenting. Långvariga klimatförändringar går enbart att utläsa ur långa tidsserier. 100 till 1000 år. Vilket ju är lite trist för oss människor eftersom vi gärna vill ha bevis här och nu.

Seriös forskning tar hänsyn till detta problem så gott det går, men de klimatförnekande seloterna låter sig inte hindras av sådana petitesser. De drar sina felaktiga slutsatser glatt varenda gång vädret inte är som de tror det ska vara.

Hur kan man övertyga den som tror månen är en stor ost om motsatsen? Det går inte.

F.ö. detta är en helt normal juni av den kalla och regniga sorten. SMHI beskriver kort och koncist skillnaderna mellan normalkalla till normalvarma månader i faktablad nr 11.

090613: Med anl. av kommentaren. Se även "Varmare eller kallare...".

Andra bloggar om , ,

Maximal genomströmning

För drygt en vecka sedan skrev jag om antibiotika och varför recept är ett bra sätt att snabbt avpollettera en patient. Med anledning av artikeln om bonusläkarna i DN så tål delar av inlägget att upprepas.

"...ett recept är det enklaste sättet för en läkare att bli av med en patient. ...när målet är maximalt antal "slutbehandlade patienter", d.v.s. utkickade ur mottagningsrummet, per timme, så är det mycket enklare att låtsas lyssna och skriva ett recept. Man så att säga viftar med trollstaven och ger intrycket av att göra något. Mer för att själv känna sig duktig än för att pat så vill.

...Man tittade lite förstrött i halsen och kanske näsan och gav på så sätt sken av att göra något -- lite hokus pokus helt enkelt -- och sedan drog man till med det klassiska receptet och kunde snabbt avpollettera pat.

...och sedan föreslå att boka in en "återkontroll" om 4-5 dagar, och samtidigt be pat ringa om "situationen plötsligt förvärras". Trolleri trollera två färdigbehandlingar på en patient. Tjusigt för byråkraterna på landstinget. Och pengar till vårdcentralen."

En vårdcentral som delar vinsten med läkaren genom vinstdelning genom en bonus per patientbesök.

Andra bloggar om

fredag 5 juni 2009

Nischpartierna EU-valets vinnare?

Är partier fokuserade på tydliga frågor vinnarna i detta EU-val? Det är en tanke som slagit mig efter Piratpartiets, Miljöpartiets och Folkpartiets tydliga ökning i opinionsundersökningarna. Vilka frågor har partierna fokuserat på då? Nedan följer i korthet mina högst personliga intryck av hur jag uppfattat valpropagandan.

Piratpartiets fokus är rättssäkerhet/integritet, upphovsrätt/patent och internetfrågor.

Miljöpartiets är miljö/klimat, livsmedel/jordbruk, vilket stämde rätt bra med vad jag hittade på deras hemsida.

Folkpartiets är utbildning/skola, invandring och Marit Paulsen. Inte vad jag sedan hittade på deras hemsida. Förvirrande, men jag har väl blandat ihop deras rikspolitik med Marit Paulsen-politiken.

Vad vill de andra partierna då? Gammelpartierna ;-) Ja det frågar jag mig också.

Centern vill duh? Och deras hemsida gjorde mig bara uttråkad.

Kristdemokraterna hatar Piratpartiet (tyckte jag efter TV-debatten igår), men på deras hemsida såg jag att de först "gärna [tar] fajten med de som tror att allt som produceras av kultur är allmän egendom bara för att det finns på nätet" för att sedan försöka planka lite Piratparti-politik. I övrigt verkade de planka stora delar av Miljöpartiets politik. Blev inte övertygad av det.

Moderaterna verkar mest fortfarande vara förvirrade över att de vann riksdagsvalet. En moderat jag pratade med kallade Piratpartiet ett kommunistiskt enfrågeparti. Fast hans argumentation dog lite när jag kontrade med att kapitalism väl innebär oreglerade marknader -- vilket livstids upphovsrätt knappast kan kallas. Deras hemsida var i.o.f.s. tydlig.

Sossarna. Tja de verkar fortfarande inte klara av att de förlorade riksdagsvalet. Och just nu får det mig mest att tänka på Wanja Lundby-Vedin och den osympatiska Ulvskog. Deras hemsida handlade om en fråga: jobben. Ett enfrågeparti?

Andra bloggar om , , , (övriga partier ignorerar jag fräckt).

onsdag 3 juni 2009

Antibiotika, jordbruk och smittvägar

I debatten om överanvändningen av antibiotika ligger fokus på läkarna och deras överförskrivning. Vad som däremot glöms bort är användningen inom jordbruket--både inom djurhållning och växtodling. Vilket bl.a. Marit Paulsen tar upp i en artikel på Newsmill.

Varför är det då viktigt att sätta in åtgärder inom jordbruket? Därför att särskilt djuren utgör både en reservoar och vägstation för patogener på sin väg att mutera till former som kan angripa (d.v.s. smitta) människor. I en intressant artikel i Nature, "Origins of major human infectious diseases"*, beskrev för några år sedan Wolfe, Dunavan och Diamond hur patogener "hoppar" från vilda djur till tamdjur till människor. Om vi s.a.s. tränar upp hundratals virus och bakterier att motstå antibiotika, antiviral medel etc, redan innan viruset eventuellt muterar till en för människan smittsam form kommer vi aldrig att kunna framställa medel som fungerar på människor. Och det är vad vi gör genom antibiotikaföroreningar som sprids via jordbruket.

Hur bidrar jordbruket till spridningen av antibiotika?
1) Genom att sprida rötslam och gödsel som innehåller stora mängder resistenta organismer på våra åkrar.
2) Genom ohämmad och onödig inblandning av antibiotika i djurfoder

Resistens som sedan sprider sig till icke-resistenta organismer. Dels genom att bakterierna "byter gener" med varandra och virus, dels genom att rester av antibiotika sprids i naturen och på så sätt skapar resistenta organismer. Vartefter dricksvattenkällor, vilda fåglar, älgar, rävar, växter etc så småningom kommer att populeras av resistenta bakteriestammar.

Med andra ord en spridning av bakterieföroreningar som kommer att sprida resistenta bakterier ute i det vilda. D.v.s. till basen av Wolfes etc spridningspyramid. Vilket är en utveckling som måste brytas om vi ska ha en framtida chans att överhuvudtaget kunna skapa verksamma antibiotika.

Därför måste det till ett fullständigt förbud mot antibiotikabruk och rötslamspridning inom jordbruket.

Andra bloggar om , , , , , ,
__________________
*En kopia av artikeln finns för nedladdning på Global Viral Forecasting Initiative här.
Ett intressant seminarie av Wolfe om jakten på patogener kan hittas på TED. Bilden ovan från seminariet. (The above picture is from the TED seminar.)
(1) Microbial pollution in wildlife: Linking agricultural manuring and bacterial antibiotic resistance in red-billed choughs. Environmental Research 109(4):405-412, 2009.
(2) DNA Pollution May Be Spawning Killer Microbes, Discover March 2008.

Upphovsrätten motarbetar kreativiteten

JD Salingers stämning av förlaget Nicotext är ett klockrent exempel på vad som är fel med dagens upphovsrätt (se t.ex. DN). En författare som skrev en bok publicerad för 58 år sedan. Ja just det 58 år sedan! Kan hindra en annan författares kreativa utflykt. Bara för att den nye författaren fantiserar fritt utifrån en gammal bok. Han har inte plagierat eller kopierat eller påstått att han skrivit den gamla boken. Han, "JD California", har bara skapat nytt och hämtat inspiration. För detta blir han stämd med ett krav på att stoppa publiceringen. Snacka om mossig lagstiftning som enbart motverkar fantasi, kreativitet och nyskapande och endast göder girighet och mossbevuxna betonghäckar.

Det värsta med stämningen är att Nicotext inte har råd att försvara sig. Som upphovsrättslagen fungerar är alltid korten lagda till den ekonomiskt starkare partens fördel, oavsett om starkast har fel. Detta är ytterligare ett konkret bevis, i raden av många, att upphovsrätten sedan länge har förfelat sitt syfte och inte längre fyller en vettig funktion. Och våra kära politiker jobbar för att förlänga och tuffa till denna lag. Det finns ingen rim och reson.

Upphovsrätten bör drastiskt begränsas. Till, tycker jag, 10 år från första publicering för icke-kommersiellt bruk och max 20 år för kommersiellt bruk. På så sätt kan, så att säga, en ny generation få möjlighet att göra vad de vill. Klippa, remixa, inspireras, skriva om… "you name it".

Andra bloggar om , , ,

tisdag 2 juni 2009

Lunch på Mathias Dahlgren

Ja detta är väl egentligen rejält off topic, men idag hade jag tillfälle att luncha på Mathias Dahlgrens matbaren (i Stockholm). Valde en biff Dahlgren som huvudrätt á 325 kronor. Bestod av fem oxfile-tärningar på om ca 2x2x2 cm, några små potatisar och en "brunsås" med tryffelsmak. (Resturangen Matbaren menar jag: har en Michelin-stjärna, hans restaurang två, så grunda med en rejäl frukost ;-) Köttet var mjukt och nästan stekt såsom instruerat, men två av bitarna hade en svag "leversmak" -- de hade helt enkelt tagit smak av något bredvid eller i pannan (t.ex. lök). Potatisarna var under all kritik, smaklösa och lätt vattniga. Såsen var bra, lite för mycket salt, men mycket mild tryffel-touche. Borde egentligen ha skickat ut maten, men jag var hungrig och hade bråttom, så det fick va. Brödet och de små knäckebrödsbitarna var goda.

Tog även en efterrätt: "vild choklad från Bolivia" (en vild, ha ha, gissning är att detta ska förmodas vara choklad från Bolivianska Amazonas). Det som dolde sig bakom denna lätt tramsiga amerikaniserade beskrivning, var en chokladkaka med mjukt, rinnigt innanmäte (s.k. fondant eller coulant) med en kula toffee-glass på en bädd av lätt rostade hackade (hassel)nötter vid sidan. På glassen låg ett lövtunt flarn av bränt socker. Chokladen var intressant besk, men jag hade gärna velat smaka den rent och inte i kakform eftersom det förstör det mesta av nyanserna. (Ja ja får väl shoppa runt efter det.) Toffeeglassen var rätt ointressant och smaklös. (Gräddfil ingick även i denna rätt, men detta silltillbehör föredrog jag att vara utan. Hade bara dödat alla andra smaker. Usch, gillar inte...)

Efter efterrätten kom en liten skål med några små runda mjuka mandelkakor (typ madeleinekakor) och en liten chokladkula på en pinne. Detta var en stor antiklimax efter efterrätten. Borde skippas om gästen ätit en söt efterrätt. En sur "citrongele" eller liknande hade däremot inte varit dumt.

Var det värt priset? Nej, med tanke på att en stjärna förpliktigar. Enligt mitt sällskap hade "maten varit bättre förra gången". Krasst så duger det inte med dessa små defekter, och brist på kvalitet i detaljerna och jämnheten, för en restaurang i denna klass. (Serveringen var däremot mycket bra.)

Andra bloggar om ,
Upphovsrätt:
Creative Commons License