fredag 11 mars 2011

Assange och polisen

Idag skriver Expressen en rätt bra ledare om hur polisens ryggmärgsreflex att alltid bortförklara misstag och missförhållanden bara drar Sveriges rättsväsende ner i smutsen. Och liksom bevisar Assanges påståenden om att Sverige är en inkompetent och halvkorrupt bananrepublik med poliser av Kling & Klang-typ.

"Inför globala strålkastare, i ett exceptionellt känsligt ärende, får omdömeslösheten extrema konsekvenser. Men polisen verkar hantera tillkortakommandet på sitt vanliga sätt - det vill säga inte alls. ... Polisen har alltså ignorerat information om en medarbetares eventuella jäv för att den kommer från fel håll? Det är häpnadsväckande. I ett läge när Sverige ifrågasätts som rättsstat ger polisen mat åt trollen. "

Tyvärr är det inte bara vänskapsbanden som är ett problem med förhöret. Utan dessutom att den kristna feministen aktivt deltagit under förhöret för att göra "caset starkare". Inte ett ord om detta finns i förhörsberättelsen.

Pressen är i och för sig inte bättre med sina ständiga vinklingar där alla ska anklagas och hängas ut. T.ex. Expressens braskande rubriker när någon tipsade Expressen om anmälan. Ingen analys inga fakta. Följande citat från Expressen är rätt belysande:

"För den som läser polisförhören med de inblandade tycks Julian Assange ha en mycket föråldrad kvinnosyn, ungefär lika gammal som lagen om spöstraff."

Har reportern över huvud taget läst förhören? Det finns inte ett ord om Assanges kvinnosyn i förhören. Däremot finns ett antal lösryckta och rätt udda påståenden från de två påstådda offren om att Assange är en kondomsabotage-fetischist som tycks tycka att Afghanistan är ett bra barnnamn... ja herre min je...

Fråga dig själv, vad är mest sannolikt: att Assange just har en kondomsabotage-fetish i syfte att befrukta one-night stands, eller att inget av det han beskylls för har hänt och att skälen till anmälan är andra?

De som snarare hade en riktigt konstig människosyn var f.ö. feministerna. Som ett av vittnena sa i förhören: "[de] pratar om män som sexuella redskap [som] inte behövs för intellektuella samtal".

Jag har tidigare skrivit om Assange och förhören i en längre artikel (Idolen, feministen och groupien) och en kortare artikel som mera fokuserar på bristerna i förhören och utredningen (Förhören och verkligheten).

Artiklar i pressen om förhörsledaren och den kristan feministen
Förhörsledare kände ena Assangekvinnan
Polisen vän med kvinna som anmälde Assange (Expressen)
Polisen vän med kvinna som anmälde Assange (Aftonbladet)
Polisvän förhörde Assangeanmälare (DN)
Polisvän förhörde Assangeanmälare (SvD)
Utredare uttalade sig negativt om Assange på Facebook
Polis i Assangefallet döms ut

Se även övriga delar i min lilla Assange-serie:
Assange-affären: tidslinje.
Kvinnors Assangedyrkan
Assange och den kristna feministen
Den vite riddaren i skinande rustning

Andra bloggar om , , , , , , , , .

Update: 20110312 några smärre språkliga rättningar
________________________________
Vidare läsning i urval:
De läckta dokumenten
Intervju i AB med Assange
Naomi Wolf om fallet Assange (mycket läsvärt, om Naomi Wolf)
Artikel om Karl Rove och Assange av Naomi Wolf
Anna Ardin, Julian Assange och rättssäkerheten
Ett rättssystem som uppmuntrar lögner och politiskt manipulation
Politiseringen av sex
Assange och feministerna

Genusnytt

2 kommentarer:

  1. Tack för att du orkar följa upp och kommentera allt i denna härva! Hoppas att så många som möjligt hittar hit och läser dina tankar kring detta!

    SvaraRadera
  2. Tack för uppmuntran, Medborgare X.

    SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License