måndag 26 oktober 2009

Kvinnlig sexual-chauvinism

Ligger lite efter p.g.a. problem med min nätuppkoppling, men kan bara inte låta bli att kommentera DNs artikel om otrogna män från den 17e oktober.

Av och till ser man artiklar i tidningar och på bloggar som dryper av kvinnlig sexual-chauvinism, könsrelativism eller oförblommerat naiva förklaringsmodeller av typen "mannen är roten till allt ont". Exempel på senare tid är t.ex. att det är OK att religiösa galningar könsstympar så länge som det är den "onödiga" förhuden hos pojkar. Ett annat var den märkliga artikeln "Därför är mäktiga män är otrogna" i DN.

Men hallå... med vad är dessa män otrogna? En hund, en annan man, "uppblåsbara Barbara", en prostituerad, en lårhög lackstövel med stilettklack? Nej! I 9 av 10 fall är det med en annan kvinna. Lika ofta gift eller i ett parförhållande hon med, som den otrogne mannen. Men vänta lite... då är väl kvinnan också otrogen? Eller...

Eller är otrogna män bara ihop med kvinnor som är "young free and single". En sorts målsökande missil som enbart hittar tjejer som vill vara ihop med gifta män eller män i ett parförhållande? Självklart inte.

För varje otrogen man finns givetvis en otrogen kvinna. Men den infantila diskussionen i DN-artikeln tycks utgå ifrån att kvinnor inte gör det... Tack för den matriarkala omyndighetsförklaringen. Föreslår att artikelförfattaren besöker en Finlands-båt eller ett dansbandshak en helg för fältsudier.

Dessutom är en del av exemplen i artikeln bara korkade. Har artikelförfattaren aldrig hört talas om "groupies"? Kända män (och kvinnor) har alla sina groupies. Av någon anledning är groupies ofta kvinnliga och ofta fokuserade på män. Auktoriteter, kändisar, men även män i uniform som t.ex. favoriten piloter.

Manliga groupies till kvinnor verkar däremot vara vara superovanligt. Men lastbilschaffisar har en sorts manliga groupies: s.k. "truckchasers"(1).

Andra bloggar om , , ,
_____________________
(1) "Truckchasers are men (gay, bisexual, or straight-identified MSM) who cruise for truckers in physical locations (i.e. rest areas, truckstops, bars, adult bookstores) and in cyberspace with the intention to have sexual encounters." Sida 144 kapitel 8 i Population mobility and infectious disease av Yiorgos Apostolopoulos och Sevil F. Sönmez.

1 kommentar:

Upphovsrätt:
Creative Commons License