fredag 22 januari 2010

Skilj på biologiskt normal och "västerländskt" normal

Suck, så var DN där igen, och nu på ledarsidan. Återigen tror de på en stor läkemedelsbolagskonspiration ("industrin uppfinner nya sjukdomar") angående värden för blodfetter och blodtryck. Samma tidning som skrivit ovetenskapliga och hysteriska artiklar om svininfluensan och då verkligen agerat läkemedelsbolagsmegafoner intar nu den rakt motsatta ståndpunkten.

Och precis som tidigare har de inte förstått hur medicinska normalvärden ska tolkas, utan de tror att det är fel på värdena. De har förstått att avvikande värden beror på vår moderna livsstil och diet, men misslyckas att förstå att man inte kan normalisera vad som är sjukligt.

För det är vad DN egentligen kräver när de anser att "de gränser på normalt blodtryck och annat som successivt pressas samman så mycket att det blivit mer normalt att vara onormal än normal". För det är inte fel på gränsvärden, det är faktiskt "fel" på individerna. De är tekniskt sett inte fullt friska. Detta betyder givetvis inte att deras liv behöver påverkas nämnvärt. Det betyder inte heller att det är självklart att de behöver behandlas med läkemedel.

Gränsvärden, behandling och läkemedelsbolagens propaganda är nämligen tre helt skilda saker.

Problemet är snarare att läkemedelsbolagen ser chansen att sälja piller istället för att verka för en lämpligare diet och livsstil. Vilket inte är förvånande. Om politikerna ska göra något vettigt, så är det att se till att ta bort allt onödigt raffinerat socker, transfetter och andra tillsatser* som är hälsopåverkande. Inte dölja sjukdom genom att ändra gränsvärdena så att friska görs sjuka (som t.ex. är, eller kanske snarare var, inom arbetsmarknadspolitiken).

Och så det där med biologin. Ja norrmännen i studien DN hänvisar till (1) var inte friska. De hade sjukliga värden. De bästa "blodvärdena" (blodtryck omkring 110/70 ± 15/10 mmHg och serum kolesterol omkring 3 ± 1 mmol/L**) återfinns hos jägar-samlar-folk som inte kommit i kontakt med västerländsk mat.(2) Faktum är att dessa folk har mycket varierande dieter (från jättemycket kött till mest kolhydratstinna rötter och frukter). Dock aldrig cerealier (t.ex. vete), raffinerat socker eller transfetter.

*Sannolikt är även ej surdegsjästa cerealier, särskilt vete, och låg D-vitaminhalt förvärrande faktorer.

** Notera att blodtrycket inte ökar (eller försumbart ökar) med åldern hos kardiovaskulärt friska personer, utan ligger stabilt runt ovannämnda värden.


Andra bloggar om , , , , , .
__________________
Källor och referenser
(1) Troligen avses Tromsö-studien
(2) Jenkins DJ, Popovich DG, Kendall CW, Vidgen E, Tariq N, Ransom TP, Wolever TM, Vuksan V, Mehling CC, Boctor DL, Bolognesi C, Huang J, Patten R. Effect of a diet high in vegetables, fruit, and nuts on serum lipids. Metabolism 1997;46:530–537.
(3) The Kitava Study. Nedan följer några länkar till en sammanfattning:
Cardiovascular Risk Factors on Kitava, Part I: Weight and Blood Pressure
Cardiovascular Risk Factors on Kitava, Part II: Blood Lipids
Cardiovascular Risk Factors on Kitava, Part III: Insulin
Cardiovascular Risk Factors on Kitava, Part IV: Leptin
Kitava: Wrapping it Up
(4) Lindeberg S. Maten och folksjukdomarna-ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
(5) Wang Tj et al. Vitamin D Deficiency and Risk of Cardiovascular Disease. Circulation 117:503-511, 2008.
(6) Almirall J et al. Association of low serum 25-hydroxyvitamin D levels and high arterial blood pressure in the elderly. Nephrology Dialysis Transplantation 25(2):503-509, 2010.
(7) Elkan AC. Gluten-free vegan diet induces decreased LDL and oxidized LDL levels and raised atheroprotective natural antibodies against phosphorylcholine in patients with rheumatoid arthritis: a randomized study. Arthritis Res Ther. 10(2):R34, 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License