måndag 7 december 2009

600% och mer och blir över

Kjell Aleklett pratade olja i TV och i DN. Enligt honom är det inte realistiskt att utvinna de cirka 4000 miljarder fat olja som finns i oljesand och oljeskiffer. Oljeskiffer nämns överhuvudtaget inte i hans diskussion. Lika snabbt dömer han ut de 2000 miljarder fat som kan utvinnas genom gas och kol "liquefaction". Och de ca 1000 miljarder fat "svårtillgänglig" petroluem (råolja) som finns kvar i marken. Men människan är uppfinningsrik. Finns det olja att hämta och priset är rätt, så kan man ge sig f.n på att de 5000 miljarder faten oljeskiffer, oljesand och "svårtillgänglig" olja utvinns. Plus de 2000 miljarder faten som fås genom gas till olja och kol till olja.

Det blir bara väldigt mycket dyrare för dig och mig att åka bil och flyga...Och då räcker det mer än väl till en temperaturökning på över 3 grader, även om det skulle ta 200 år istället för 100. Hans resonemang är lite väl inskränkt och pessimistiskt om människan kreativitet.

Andra bloggar om , , , , , ,
__________________
Källor
The Peak of the Oil Age
Extreme Oil, New Scientist nr 49, 2009
Klimathotet är överdrivet, DN 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License