torsdag 3 december 2009

Climategate

Kort kommentar om det s.k. "climate gate" som gjort alla anti-klimat-anhängare alldeles till sig på sina anti-klimat-bloggar. Hur i hela fridens namn kan någon vara så dum att man sparar 10 års e-mail. På en server. Som är "allmänt" tillgänglig. Så det gick som det gick: skvaller, förtal och fulspel i forskarvärlden blev plötsligt offentligt efter lite målmedvetet hackande (eller snarare datorintrång i detta fall). Vad som är sanna eller falska e-mail i den mängd av meddelanden som "tillgängliggjorts" är helt omöjligt att veta.

Men det gjorde i varje fall klimatförnekarna jätteglada. Sveriges egen ledande anti-klimat-lobbyist Maggie (som man skulle kunna tro är frontfigur / målvakt på heltid för industrins fejkade anti-klimat-gräsrotsrörelse) blev förstås också glad. Mycket att skriva.

För en mera sansad kommentar se New Scientist 091125 och RealClimate. Och en svensk blogg om händelsen.

Andra bloggar om , .

Korrigerad 2009-12-07, 22:43

8 kommentarer:

 1. Ööööh? Blame the victim?

  SvaraRadera
 2. Kan du belägga att Maggie arbetar för industrin? Såvitt jag vet är hon f n arbetslös.

  SvaraRadera
 3. <belägga att Maggie arbetar för industrin?
  Nej, jag var trött och glömde lägga till "som man skulle kunna tro är frontfigur..." (ja ja ett fulknep). Dock hänvisar hon ofta till kända lobbyister på energiindustrins lönelista och personer som inte publicerat en enda forskningsrapport inom klimtalogi och angränsande ämnen på år och dag. Ex. SEPP (Exxon, Shell, Unocal, ARCO) som S Fred Singer chefar över. R Balling, lobbyist för OPEC, WFA etc. McKitrick, Labohm o.s.v. Att sedan i stort sett varenda ett av hennes påståenden inte är vetenskapligt (särskilt det korta tidsserie argumentet "men det är varmare i år") korrekt ökar inte min övertygelse över sitens vederhäftighet. Utan får mig att starkt misstänka att TCS är en "astroturf"-site (att skapa fejkade "gräsrotsrörelser" kontrollerade av lobbygrupper kallas i USA för "astroturfing").

  SvaraRadera
 4. <blame the victim
  Ja nära-nog, även om de uppenbart blev hackade med uppsåt. Ett fulgrepp som slår astroturfing och lobby-orkestrerad desinformation. Redigt bristande säkerhetstänk.

  SvaraRadera
 5. Ingen (inte ens RealClimate) har hittills hävdat att något enda av emailen inte är äkta, däremot har ett flertal personer bekräftad att de email som de har sänt/tagit emot är genuina.

  Det heter förresten "klimatologi", käre besserwisser.

  SvaraRadera
 6. Besserwisser: "Hur i hela fridens namn kan någon vara så dum att man sparar 10 års e-mail".

  Det brukar visst kallas forskning. Man slås även av hur oförblomerat du förordar fusk.

  //Magnus Andersson, klimathotsförnekare som förordar att CO2:s roll utreds i öppen forskning, inte med det medvetna fascistiska fusk denna blogg tycks ha som ideal.

  SvaraRadera
 7. <Det heter "klimatologi", käre besserwisser.
  F.n jag "snubbalde" på "tangetbordet" :-)

  SvaraRadera
 8. Magnus,
  den vanligaste beskyllningen mot klimatkramare är kommunist/socialist, inte fascist.

  SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License