tisdag 1 december 2009

Maktanspråk och samförstånd

Debatten om Schweiz folkomröstning rasar vidare. Vissa debattörer får det att verka som ett helt folk drabbats av xyz-fobi eller -allergi. Är det verkligen ett så enkelt svart-vitt ämne? Nej! Vad som kan se ut som ett oskyldigt önskemål om att bygga ett torn är inte nödvändigtvis det. För det handlar om maktanspråk.

Det handlar om att få muta in sitt territorium. Om att få sätta ner sin bopåle och hägna in sin mark. Om att få pinka in sitt revir helt enkelt. Stora och imponerande byggnader som höjer sig över folkets hus och hyddor har alltid gått hand i hand med maktanspråk och kontrollbehov. Att kunna glorifiera makten och härligheten genom att bygga större och högre än alla andra. Se gamla tempel från Rom och Grekland. Se de medeltida katedralerna och kyrkorna (framförallt i södra Europa). Se EU:s megakomplex i Strasburg och Bryssel. Se tornbyggandet i det medeltida Tuskana. Där rika familj skulle bräcka varandra genom att bygga högre och högre torn (San Gimignano är ett välbevarat exempel) som kunde synas vida omkring.

Alla dessa anspråk på makt och rikedom döljer sig bakom ett så till synes obetydligt anspråk som att få bygga ett torn i Schweiz. För det handlar om, såsom Dan Jönsson skrev i DN, vem som ska få synas. Om att "arkitekturen, liksom den offentliga konsten, griper rakt in i politikens hjärta eftersom den formulerar svaret på [frågan om vem som ska synas]" och att när "ett offentligt konstverk skapar debatt ... är det inte för att folk är dumma. Utan för att man förstår att representation är en fråga om makt."

Till syvende och sist handlar det om vilka symboler som skall tillåtas i den offentliga gemenskapen. Den gemenskap som främst kännetecknas av ett samförstånd om minsta gemensamma nämnare som inte betraktas som stötande och som varierar med kultur, land och tidsepok.

Det samförstånd som för oss omfattar stöd för demokrati, tolerans för det begränsat avvikande, jämlikhet, yttrandefrihet, sexualitet o.s.v. Det samförstånd som religiösa galningar inte uppskattar eftersom det drar undan mattan för deras krav på att få styra liv och tankar. För deras krav på att man ska vara rättroende från vaggan till graven, från kläderna till tanken. För deras dystopiska dröm om en religiös och oföränderlig värld. Om ett statiskt samhället där alla ska lyda diktaten från ledaren. Ledaren som med guds makt aldrig får ifrågasättas, aldrig kritiseras, aldrig bytas ut. Kort sagt drömmen om en mardrömsvärld.

Det är detta vi naivt stöder genom något så enkelt som att tillåta något så trivialt som ett torn i sten. Vi stöder religionens symboler för sitt anspråk på makten över våra liv.

Hade symbolerna varit politiska, såsom tyska solkors, hade ingen ens kommit på tanken att ifrågasätta omröstningen. Men så fort symbolerna och uniformerna är religiösa, då ska det hymlas, smygas, mumlas och krypas. Då ska det svamlas om religionsfrihet och demokrati. Trots att de krafter man stöder är totalt ointresserade av just den demokrati, frihet och mångfald som man gömmer sig bakom. Religionen är satt på någon sorts piedestal och dess utövare har blivit ett frälse som aldrig får ifrågasättas eller kritiseras. Hur grumliga ideer som än frodas i dess skrymslen och vrår. Det må vara demokratihat, kvinnohat, sexualfobi, stympning och förtryck. Men påstår man att det religiöst, så är det plötsligt helt legitimt.

Kultureliten har här fullständigt abdikerat från sin roll att kritiskt granska. Den har glatt omfamnat en hal amöba av värdenihilistisk kulturrelativism där allt är ok. Ok så länge som det kan legitimeras av att vara genus eller icke västerländsk kultur och religion. Den totala mental härdsmältans slöhet. Denna upp-och-nervända Orwellska värld där "grundläggande fri- och rättigheter" bara gäller så länge folket röstar rätt. Rätt enligt eliten. Rätt enligt de med makten och pengarna.

Andra bloggar om , , , , , , , , , , .

3 kommentarer:

 1. I Sverige liksom i hela den fria demokratiska världen jublas det lika mycket som i de länder SvD omnämner, men ju fler muslimer man har, desto tystare och diskretare är jublet. Om den politiska korrektheten - eller är det rädslan för terrorister - kommer att ställa till ett elände på flera håll i väst. En del länder kommer aldrig hinna vakna upp i tid/vågar inte redan nu, t ex Frankrike och Storbritannien med miljoner muslimer som eldas upp av in- och utländska imamer. I relation till Sveriges lilla befolkning har vi nu 5% muslimer och samma procentandel i Storbritannien faktiskt! Här cirka 500.000 individer. Något att tänka på kanske? Vem har myntat uttrycket "främlingsfientliga"? Senildementa kan ha en fientlig inställning till personer i sin omgivning utan egentlig orsak, men vanlliga normala medborgare oavsett om de är svenskar eller i något annat land? Naturligtvis inte... Det handlar i så fall istället om en i allra högsta grad befogad rädsla för människor som vill låta sig styras av sagor in i minsta detalj fast vi lever på 2000-talet och mänskligheten är på väg mot nästa millenium. Nä nattskjortegrabbarna är farliga därför att de muslimer som vi ser som fredliga och endast religiösa styrs av Koranen och den tolkas av imamer och islamister som hela tiden blir allt radikalare efter det utrymme, undantag som ges dem. En rättrogen islamist vill se världsherravälde och de bland muslimerna som inte är beredda att gripa svärdet för att uppnå det är lika otrogna som alla agnostiker, kristna och vilken religion du vill. På det viset kan man betrakta "fredliga" muslimer som "sleeping cells" som har att acceptera aktivering eller själva dö den dag som fundamentalistiska krafter kräver detta av honom eller henne. De flyr alltså undan religiöst förtryck till våra länder i väst, men är lika påverkbara av och rädda för radikala krafter som de var i hemländerna. I Sverige är det bara Sverigedemokraterna som vågar ta bladet från munnen. Moderaterna jobbar på så gott de kan att med lagens hjälp och Migrationsverket försöka få ut de som inte ska ha sin tillflyktsort här i landet, men samtidigt börjar "flyktingbarnen" välla in över landets gränser, övergivna som de är av anhöriga och ofta troligen döda föräldrar, men så fort de fått PUT tycks återuppstå och bli väldigt engagerade. Det är som att vi tror att vi ska klara en sjunkande båt genom att täta ett hål, fast det uppstår minst ett par nya hela tiden istället för dem vi lyckas täppa till... Inifrån Migrationsverket hör man prognosen att de nästa år enbart kommer jobba med "flyktingbarn" i osäker ålder väldigt ofta.

  Man kan ha gott om synpunkter på SD. Det är ingetn färdigt parti. En del saker ogillar jag skarpt och de behöver snygga till både partiprogram och medlemsförteckningen, men de väjer inte undan för Sveriges ödesfråga. Därför är det oerhört viktigt att de kommer in i riksdagen och får så många mandat att de andra partierna tvingas ta hänsyn till dem.

  ISLAM ÄR INTE BARA EN RELIGION, DET ÄR OCKSÅ ETT SAMHÄLLSSYSTEM som har ambitionen att reglera människors vardag in i detalj. Centerpartisten Aldebe skrev redan för ett par år sedan till alla riksdagspartier och krävde särlagstiftning för muslimer, sharialagar skulle ersätta svensk familjerätt. Nyss var han riksdagskandidat, men återtog kandidaturen efter att Åkesson (sd) ställt frågor till Maud Olofsson i TV1:s morgonsoffa som Maud vägrade svara på och måste ha upplevt som obehagliga. Ja herrejösses, galenskaper som islam för med sig i ett demokratiskt tämligen avkristat samhälle i väst kan man skriva om sida upp och sida ner. Helt enkelt omöjligt, och måste därför stoppas. Tills dess kan vi ju bekanta oss med fasorna på länken http://www.themoviefitna.com/

  SvaraRadera
 2. Se "Under moskens täckmantel", som visas just nu på Axess TV. Engelsk journalist har under täckmantel filmat muslimska präster. Ruggigt program--hatet mot väst, jämlikhet och icke-muslimer o.s.v. bara forsar fram. Vi är fienden som ska utrotas..., men så fort filmningen är offentlig påstår man motsatsen.
  Sänds igen 2009-12-02 kl. 14:00.

  SvaraRadera
 3. Vänligen håll kommentarerna korta. Länka gärna långa kommentarer från din ev. blogg.

  SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License