torsdag 5 februari 2009

Ett stort steg mot ett slut på kärnkraftsidiotin

Ja, dagens beslut var i sanningen ett historiskt första steg bort från de rosa elefanternas och lallande idiot-landsdrömmarna som kärnkraftsidiotin vi levt med sedan folkomröstningen inneburit. Om det sedan beror på krisen eller ett ögonblick av klarsyn är mindre viktigt. Bara steget tas.

1980 var den totala energitillförseln 500 TWh. Av denna stod oljeprodukter och kol för cirka 300 TWh för drygt 100. Idag 600 TWh där kärnkraft och oljeprodukter står för drygt 200TWh var. Resterande består av cirka 40 TWh kol och 190 vattenkraft och icke-fossila biobränslen.

Skulle kärnkraften ha stängts av skulle Sverige under en (låååång) övergångsperiod varit tvunget till något av följande (och nu tar jag i så jag spricker) för att trygga energitillförseln:
  • att importera smutsig kol&oljekraft.
  • att energiransonera.
  • att stänga av alla datorer och plattTV etc etc.
  • att bygga ut varenda älv.
  • att tvinga industrin på flykten?
Skulle mina barn, dina barn eller du själv tyckt det var skoj? Knappast. Nu är mina barns framtid förhoppningsvis tryggad och man får hoppas att inga energi-mörkmän ska lägga sig i igen. Sossarna jublar--även om de inte kan säga det officiellt--eftersom detta beslut löser deras interna problem. Man kan skylla på Alliansen för att vara dumma samtidigt som den interna själförvållade Gordiska knuten med ett snyggt Alexanderhugg är löst.

Om Sverige sedan är på väg mot ett litet elöverskott, såsom medeltidskramaren Peter Eriksson påstår i DN*, så borde han glädjas eftersom Sverige kan minska importen av smutsig dansk-tysk kolkraft och kanske av olja.

Sverige får äntligen andrum att i lugn och ro fokusera på en energiomställning som inte sker under galgen, eller innebär en total förstörelse av Sveriges största strategiska och ekonomiska tillgång: självförsörjning på energiområdet.

Tack Alliansen!


Andra bloggar om .
______________
* http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=880827 (accessad den 5/2 kl 2238)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License