lördag 14 februari 2009

Klimatbluffen: nya vädrets offer

Råkade surra in på ännu en av dessa konstiga anti-klimatsajter. Den här hette klimatbluffen. Har svårt att förstå det rabiata påståendet att de "kritiskt granskar". Känner mig ibland som om jag befinner mig mellan två läger av zeloter (anti och pro klimat, klimatförnekare och klimatalarmister) där sans och vett har farit all sin väg.

Den ena sidan missar både att bevisningen finns där och att det inte går att t.ex. anföra korta årslånga serier som motbevis (se min lilla och enkla klimatskola). Den andra sidan missar att detta har hänt förr oavsett orsak. Oavsett orsaker och samband är ju poängen att en naturlig eller antropogen uppvärming på säg tre grader är lika problematisk om den sker fort (i geologiskt hänseende, d.v.s. inom några få hundra år). Om det sedan visar sig att det egentligen blir 3+3=6 (dvs naturlig + människoorsakad) blir det ju mindre lustigt oavsett vad man tycker.

Det stora problemet som drunknar i bataljen är ju det faktum att vi idag är 9 miljarder människor på jorden som bor på klart olämpliga ställen om nu inlandsisar skulle smälta, stromfrekvens öka etc etc. För att inte tala om vad som skulle hända om vatten- och matresurser sinade...

Om man då då tvingas välja mellan försiktighet framför okänd framtid torde ju försiktighet vara att föredra, eller?

Sedan finns det ju alltid människor som vill skapa rädsla och utnyttja detta för egna syften, såsom t.ex. kontroll av åsikter, livsstil etc. Och man får väl hoppas att dessa inte lyckas nästla sig in maktens korridorer i skydda av klimatfrågor (eller upphovsrättsfrågor, eller religion o.s.v.)

TV-programmet då? Ja det var ju, som jag nämnde i min kommentar på klimatbluffen-bloggen, en trevlig halvtimme där ungarna kunde se hur eskimåer levde. Sedan bevisade programmet ingenting. Vare sig för klimatförnekare eller klimatalarmister. Jo kanske det faktum som inte nämndes att våra nordbo-förfäder bosatte sig där och dukade under (?) p.g.a. klimatförändringar som de inte ville anpassa sig till eller kanske ens erkänna.

Frågetecknet beror på att vi inte riktigt vet vad som hände. De kan lika gärna ha gift in sig med eskimåerna, försökt bosätta sig i Vinland eller så, eller helt enkelt tagit båten tillbaks till England eller Irland eller Norge.

Andra bloggar om , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag/siten tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!

Upphovsrätt:
Creative Commons License