tisdag 22 september 2009

Elit-debatten

Det är spännande hur Göran Hägglunds artikel om rätten att få tänka själv upprört ett brett fält av proffstyckare som akut ryckt ut med artiklar som ska berätta hur fel GH tänker och hur rätt de har. Dagens höjdpunkt var "Vem föraktar vem" i svenskan. Där ett falskt motsatsförhållande mellan "vanliga" och "ovanliga" människor skapas.

Vad GH menar med "vanliga" människor, är, förmodar jag, alla människor som inte har välbetalda jobb, statliga "livstidsstipendier", chefspositioner, direktkanaler in på dagstidningarnas kultursidor eller välpublicerad kändis, som t.ex. Bob Hansson. BH utnyttjar den språkliga betydelseskillnaden till att bygga upp en klassisk "straw man". Med "ovanliga" försöker SvD-artikeln antyda att GH menar olämpliga eller fel på något sätt. Sedan angriper BH sitt skapade motsatsförhållande under sken av att GH påstått det som BH lägger honom till last. Mest patetisk är slutklämmen att han, BH, är en "vanlig" människa.

Själv tycker inte jag en uppburen poet med nio publicerade verk och tre utgivna musikskivor och som får en hel spalt på kultursidan är "vanlig" eller "Svensson".

Andra bloggar om , , , , , ,

Exempel på en riktig fet elitist (gammal klassiker):
"...de läsare som tar del av innehållet vet inte i förväg vad de får läsa. De utsätts för överraskningar och får anledning att ifrågasätta sina värderingar. De privata "bloggarna" är annorlunda. Läsarna uppsöker på nätet åsikter som överensstämmer med sina egna. De vill få sina vanföreställningar bekräftade. Man kan till och med hävda att internet ger personer med extrema och farliga åsikter möjlighet att lättare hitta varandra." Thomas von Vegesack

Bob Hansson, på Bok & Biblioteksmässan 2008

Foto: Jan Ainali, GNU Free Documentation License, Version 1.2 eller senare

4 kommentarer:

 1. På vilket sätt skulle Göran Hägglunds artikel uttrycka "rätten att få tänka själv"? Jag och de många vanliga människorna i min bekantskapskrets läste den för vad det är; ett elitisktiskt proffstyckande bland andra, ett blatant folkförakt och ett desperat populistiskt försök att locka till sig Sverigedemokraternas väljare.


  /Vanlig människa, vit man, lågavlönad lönearbetare, skattebetalare, utarbetad småbarnsfar och köksbordsägare.

  SvaraRadera
 2. Tja han skrev ju "Men i snart sagt varje hörn av Sverige har man börjat syna om förhållandena är ideologiskt riktiga; det skall undervisas, klandras och dirigeras." "Ytterst handlar detta om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten..."

  "/Vanlig människa, vit man, lågavlönad lönearbetare, skattebetalare, utarbetad småbarnsfar och köksbordsägare." Hmm de är rätt många de.

  SvaraRadera
 3. "ett elitisktiskt proffstyckande bland andra, ett blatant folkförakt och ett desperat populistiskt försök att locka till sig Sverigedemokraternas väljare."

  Precis vad proffstyckarna velat få oss att tycka. Grattis.

  Mera longörer här: http://inte-pk.blogspot.com/2009/09/kafka-ler-elit-debatten.html

  SvaraRadera
 4. @anon 2201
  Ja en "vit", relativt lågavlönad skattebetalande man eller kvinna med köksbord är många de. Vad jag inte begriper är varför Anon 1057 utgår ifrån att det måste vara en man. Vi är 50% kvinnor också... vi finns vi med...

  SvaraRadera

Upphovsrätt:
Creative Commons License